Hoe motiveer je alleenstaande moeders en maximaliseer je je rendement?

Inzet van het 8TING-SMART model voor effectieve en efficiënte inzet van middelen.

Op het werkplein zijn middelen schaars. Er is geen budget om alle werkzoekenden oneindig veel interventies aan te bieden. Dit betekent dat je keuzes moet maken over wat je voor wie inzet.

Beloon alleenstaande moeders die parttime werken voor werken naar maximaal vermogen

Zo laat gezond verstand EN de statistiek zien, dat het voor alleenstaande moeders 4x minder waarschijnlijk dan gemiddeld is dat zij fulltime gaan werken. Zet daarom voor alleenstaande moeders die al inkomsten hebben, geen dure middelen in om hen naar fulltime werk te begeleiden. Beloon ze en geef aan dat je er voor ze bent als ze het nodig hebben! Dit scheelt veel frustratie en onnodige kosten.

Het 8TING-SMART model: haalbare en realistische doelen voor werkzoekenden

Vanuit dit perspectief is het 8TING SMART-model ontstaan. Door kenmerken van mensen te combineren, zijn we in staat persona’s te maken die ook iets zeggen over jouw statistische kansen op de arbeidsmarkt. Dit model gaat uit van het feit dat net als bij een medewerker, doelstellingen voor werkzoekenden specifiek, meetbaar, haalbaar en realistisch moeten zijn. Want is dit het geval, vergroot je de kans dat je je middelen effectief en efficiënt inzet. En dit begint bij bepalen wat deze doelstellingen zouden moeten zijn. 

62% tot 351% meer kans op uitstroom bij 64% van het bestand

Door een aantal kenmerken van werkzoekenden te combineren, is het mogelijk om in het model een statistisch significant verband bloot te leggen tussen kansen op de arbeidsmarkt en uitstroom uit de PW.

Het model laat zien dat als je doelstelling is het begeleiden van mensen naar werk, het leggen van je focus op de ‘Midden’- en ‘Klein’ groep (midden- kleine afstand tot de arbeidsmarkt), 62% tot 351% meer rendement oplevert als het gaat om uitstroom uit de PW, vergeleken met de kansen van de groep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dit houdt daarnaast ook in dat deze vorm van aandacht door een veel groter deel van de groep als relevanter ervaren zal worden, wat ook voor de werkzoekende en werkcoach als prettig ervaren zal worden.

36% heeft weinig tot zeer weinig kansen op uitstroom met de huidige interventies

Het model laat ook zien dat minimaal 36% van het bestand op basis van historische uitstroomcijfers procentueel een zeer kleine kans heeft om met interventies die gericht zijn naar werk, uit de PW te stromen.

Verbijzonder je de uitstroomtypes, zie je dat dit ook geldt ook voor uitstroom om andere redenen naar werk. Met andere woorden: de kans dat je zogenaamde fraudeurs uit laat stromen door ze bovenmatig veel aandacht te geven, is in deze groep ook relatief klein.

Veel resources toewijzen om deze mensen deel te laten nemen aan workshops, programma’s naar werk en hierop te handhaven, zal niet alleen tot frustratie, maar ook tot een zeer laag financieel rendement voor het werkplein leiden. Dus is het begeleiden naar werk je primaire doel, laat dan je middelen los op mensen die er wel baat bij hebben.

Wat wel te doen met mensen met een grote afstand? Vergroot kansen!

Dit wil niet direct zeggen dat deze mensen geen aandacht nodig hebben. Sterker nog, juist zij hebben aandacht nodig. Maar focus op de drempels die relevant zijn voor deze mensen om nu niet naar werk te kunnen: gezondheid, prive-omstandigheden, schulden, om er maar een paar te noemen. Houd ze in beeld en zet hiervoor een schaalbaar (digitaal) middel in, want je zult eerst in maatschappelijk/persoonlijk rendement moeten investeren, voor je als werkplein direct toewijsbaar financieel rendement in de vorm van een verlaging in bijstand zult realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s