11.7% meer uitstroom en significant hogere waardering Werkplein met digitale (persoonlijke) aandacht

In 2015 is een pilot op het Werkplein Enschede gestart waarin onderzocht is op welke manier de inzet van digitale middelen een rol kan spelen bij het ondersteunen van werkzoekenden in de bijstand. De resultaten van de pilot zijn door de Universiteit Twente gevolgd en in kaart gebracht.

Universiteit Twente meet 11.7% hogere uitstroom

De met respectievelijk 11.7% en 6% hogere gedeeltelijke en volledig uitstroom binnen de 8TING- en de Werkmap pijler was voor de Gemeente Enschede reden genoeg om ook in 2016 deze pilot vervolg te geven.

Daarnaast nam ook de waardering voor de dienstverlening van het werkplein met de inzet van digitale (persoonlijke) aandacht significant toe. Deze en overige resultaten zijn te lezen in een paper die naar aanleiding van het onderzoek door Gemeente Enschede is gepubliceerd.

Screen Shot 2016-08-09 at 11.27.40

Figuur 2: uitstroomcijfers binnen de 3 pijlers (%)

3 pijlers gevolgd en vergeleken

Om tot deze cijfers te komen, zijn in een periode van 6 maanden dus 3 pijlers gevolgd:

  1. 8TING – digitaal werkzoekenden programma ontwikkeld in een samenwerking tussen Gemeente Enschede & Internet Strategieburo Present Media
  2. Werkmap – de inzet van de UWV werkmap op de bijstandspopulatie
  3. Werkplein Enschede – de inzet van de standaard gehanteerde methodes binnen werkplein Enschede

Een uitgebreid verslag van dit programma (Digitale Innovatie Arbeidsmarkt) is te downloaden via deze link.

Wat is 8TING en hoe werkt het?

Als werkzoekende krijg je binnen het 8TING werkzoekenden programma toegang tot een app en een website. Door middel van webtechnologie worden tot 80 harde en zachte kenmerken van werkzoekenden in kaart gebracht. Deze worden door coaches en werkzoekenden ingevuld en online verzameld.

Meten en weten wie welke aandacht nodig heeft

Ook wordt op basis van activiteit en gegeven feedback inzichtelijk gemaakt wie aandacht behoeft en wie zich zelf goed redt. Op deze manier wordt overzicht en inzicht voor werkcoaches gecreëerd. Zodat zij weten wie welke aandacht nodig heeft. 8TING ondersteunt vervolgens de werkcoach door ook te helpen bij het geven van (digitale) aandacht daar waar het kan. Zodat er meer tijd overblijft voor het persoonlijk contact.

Screen Shot 2016-08-09 at 11.38.18

Figuur 1: de 8TING app voor werkzoekenden

Informatie en acties op maat

Op basis van het inzicht in persoonlijke drijfveren, drempels en mogelijkheden, biedt 8TING de werkzoekende programma’s, informatie en acties aan die aansluiten bij de persoonlijke profielen en de context waarin hij zich bevindt. Door op deze manier meer kader, structuur en aandacht op maat te geven, brengt 8TING meer werkzoekenden in beweging.

Door aandacht weer in beweging

We zien in onze data dat het geven van persoonlijke (digitale) aandacht beweging creëert. Ook in richtingen die wij niet voorzien hadden. Hierover meer volgende week!

volgende week: de verrassende bijvangst van persoonlijke (digitale) aandacht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s